?>

Véletlenszerű Cikk

A kormányfőtől a nemzetgazdasági miniszterhez kerülne a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének kinevezési joga - erről a miniszter, Varga Mihály nyújtott be módosító javaslatot. A lépés a kitiltási botrány érintettje, Vida Ildikó menesztését készítheti elő, utódja pedig a korábbi helyettese lehet.

Ma tárgyal az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága több, az adózással, adóhatósággal összefüggő törvénymódosítást, az egyikhez pedig az utolsó pillanatban – az Origo értesülései szerint szerdán késő este - váratlan módosító javaslatot nyújtott be az eredeti előterjesztő, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - írja a Népszabadság.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vida Ildikó NAV-elnök még 2013-ban

Forrás: MTI/Soós Lajos

A módosító javaslat - amely még nem érhető el az Országgyűlés honlapján - a lap szerint Vida Ildikó menesztését készítheti elő. Az indoklás szerint a miniszteri felügyeleti jogkör hatékonyságát célzó változtatás lényege, hogy a jövőben a miniszterelnöktől a nemzetgazdasági tárca vezetőjéhez kerülne át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének kinevezési, felmentési joga.

Problémás lehet a lépés

A lap minisztériumi forrásai szerint Varga Mihály "ellenszenvvel viseltetik" Vida Ildikó tevékenysége iránt, ezért nyújthatta be a módosítót, ám könnyen lehet, hogy a javaslat elbukik. A házszabály ugyanis tiltja, hogy olyan szövegrészekhez nyújtsanak be módosító indítványokat, amelyeket az előterjesztő törvénymódosítási javaslata eredetileg nem érint.

Vágó Gábor volt LMP-s képviselő rendszeresen megkérdezte a NAV irodáiban, lemondott-e már az elnök

Forrás: Fotó: Bielik István - Origo

Pedig a Népszabadság azt is tudni véli, ki lehet Vida Ildikó utódja. Az a Kovacsics István, aki egykor Vida helyettese volt, de tavaly az elnök menesztette. A döntéssel Varga Mihály nem értett egyet, de a helyettesek kinevezése akkor az elnök hatásköre volt. Módosítójában amúgy Varga a jövőben a helyettesek kinevezését, felmentését miniszteri jóváhagyáshoz kötné.

Egy hónapja még cáfolták

Az Origo is beszámolt arról, hogy alig egy hónapja Varga Mihály még cáfolta, hogy menesztenék Vida Ildikót. A miniszter úgy fogalmazott: az elnök végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná. Igaz, hozzátette: nincs olyan kormányzati szándék, hogy "most azonnal el kelljen bocsátani". Origo
Következő cikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn