Terror Kenyában, három tanárt megöltek

Legalább három tanár meghalt hétfőn Kenyában a Szomáliával közös határ mentén, gyaníthatóan az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezethez tartozó harcosok támadásában, akik egy rendőrőrsöt is felgyújtottak - közölte a kenyai rendőrség.

Legalább három tanár meghalt hétfőn Kenyában a Szomáliával közös határ mentén, gyaníthatóan az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezethez tartozó harcosok támadásában, akik egy rendőrőrsöt is felgyújtottak - közölte a kenyai rendőrség.

A rendőrőrs elleni támadásban senki sem sebesült meg.

A fegyveresek a Szomáliával szomszédos Garissa megyében található egyik általános iskolára támadtak rá, egy eltévedt lövedék megsebesített egy gyereket - áll a rendőrségi jelentésben, amelyhez a Reuters hírügynökség hozzájutott. A jelentés szerint a fegyveresek megsemmisítettek egy távközlési tornyot hétfő hajnalban.

A szomáliai dzsihadista szervezet rendszeresen hajt végre támadásokat Kenyában megtorlásul amiatt, hogy Kenya 2011-ben katonákat küldött Szomáliába a közös határ menti támadások és emberrablások miatt. A közös határ könnyen átjárható, a két ország közötti hírszerzési információcsere pedig gyakran "ad hoc jellegű".

Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szomáliai al-Shabaab milíciaForrás: YouTube

A terrorszervezet az év eleje óta fokozta támadásait Kenyában. A múlt héten négy iskolás gyerek halt meg a szomáliai dzsihadisták és garissai rendőrök közötti tűzpárbajban. A támadók egy távközlési tornyot is célba vettek támadásukban.

Az Egyesült Államok fokozta jelenlétét a múlt héten Kenyában, miután az al-Shabaab harcosai három amerikai állampolgárral végeztek támadásukban az amerikai és kenyai erők által is használt katonai támaszpont ellen.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát vezessen be Szomáliában.

A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, így a fővárosban, Mogadishuban is. A múlt hónapban legalább 90-en meghaltak Mogadishuban egy pokolgépes merényletben, amelynek elkövetőjeként az al-Shabaab jelentkezett.Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20200113-tanargyilkossag-kenyaban.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja