Megdöbbentő a terrorizmus térnyerése a Szahara déli peremén

Különféle terrorszervezetek megerősítették jelenlétüket a Szahara déli peremén, Szenegáltól Eritreáig húzódó Száhel-övezetben, emiatt a térségben egyre jobban elszabadul az erőszak - figyelmeztetett szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának készített jelentésében António Guterres ENSZ-főtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorizmus hatalmas területeken destabilizál, és etnikai feszültségeket szít különösen Maliban és Burkina Fasóban. Az ENSZ-főtitkár úgy véli, hogy ennek a fenyegetésnek a kezelését nem szabad csak a térség vagy Afrika országaira bízni, hanem az egész nemzetközi közösség felelőssége kell, hogy legyen.

António GuterresForrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Guterres szerint a probléma forrása az érintett területeken a szegénység, a társadalmi kirekesztettség, a bűnelkövetők büntetlenségének terjedése, a kormányzati kontroll meggyengülése, amelyeket súlyosbít a klímaváltozás hatása és a helyi erőforrások hiánya is. Guterres aláhúzta, hogy az erőszak legnagyobb áldozata a polgári lakosság, amit megdöbbentőnek nevezett.Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20191114-guterres-a-terroristak-megerositettek-jelenletuket-afrika-szahelovezeteben.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja