Törökország húsz migráns hátterű terroristát akar kitoloncolni Németországba

Törökország az Iszlám Állam terrorszervezet 20 német állampolgárságú, migráns hátterű dzsihadistáját akarja kitoloncolni Németországba - jelentette be Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója a Stuttgarter Nachrichten című német lapnak nyilatkozva.

Az újság hétfői számában megjelenő interjúban, amelyből hírügynökségek vasárnap előzetesen részleteket közöltek, Altun arról beszélt, hogy az október 9-én Északkelet-Szíriában indított, Béke Forrása fedőnevű hadműveletben az Iszlám Állam négy német állampolgárságú, migráns hátterű tagját sikerült elfogni.

Az Iszlám Állam zászlója. A kép illusztráció.Forrás: AFP Illusztráció

További 16 német állampolgársággal (is) rendelkező iszlamista társuk pedig már hosszabb ideig vár kitoloncolásra az ebből a célból létrehozott török létesítményekben.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szombaton közölte, hogy Törökország vissza fogja küldeni származási országukba az Iszlám Állam elfogott dzsihadistáit. Nem vagyunk szálloda senkinek a dzsihadistái számára -közölte, hozzátéve, hogy nem tudják az idők végezetéig őrizni a külföldi harcosokat.

Soylu egyben hevesen bírálta, hogy több európai ország is megvonta a terrorizmussal gyanúsítottaktól az állampolgárságukat. Hangsúlyozta: ez elfogadhatatlan és felelőtlen intézkedés részükről.

Mint mondta, az olyan államok, mint Nagy-Britannia és Hollandia, ahonnan az offenzíva során elfogott terroristák egy része származik, így próbálja meg elhárítani magától a felelősséget.Számos európai ország megtagadta az Iszlám Állam soraiban harcoló, migráns hátterű állampolgáraik és családtagjaik visszafogadását.

Úgy tudni, hogy körülbelül 10 ezer szélsőséges raboskodik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű katonai szövetség fogságában Szíriában. Az elmúlt hetekben az SDF jelentős nyomás alá került a török offenzíva és az amerikai csapatkivonás miatt.

Törökország a múlt hónapban indított hadműveletet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen a török-szíriai határ mentén. Ankara terrorszervezetnek és a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja az YPG-t, amely Washington szövetségese a terrorellenes harcban.

Az offenzívában a török hadsereg megszerzett egy körülbelül 120 kilométeres határszakaszt, illetve elfogott több dzsihadistát, akik a harcokat kihasználva megszöktek a börtönből.Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20191103-torokorszag-20-terroristat-akar-kitoloncolni-nemetorszagba.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja