Drónokat vetnek be a malária elleni küzdelemben

Első alkalommal vetnek be drónokat a Tanzánia partjainál fekvő Zanzibár szigetén a malária elleni küzdelemben. A Kínából vásárolt eszközökkel a veszélyes betegséget terjesztő szúnyogok lárváit elpusztító szert juttatnak célba - írja az Africanews.

A drónokkal egy különleges, szilikon alapú folyadékot juttatnak a rizsföldeken a növények leveleire. Ezeken ugyanis már egy kis mennyiségű, felgyülemlő víz is elegendő a maláriahordozó szúnyogoknak, hogy oda petéiket lerakják.

Az Aquatain névre keresztelt anyag viszont szétterül a vízben, és megakadályozza azt, hogy a lárvák kikeljenek. Így a projekt felelősei azt remélhetik, a még mindig sok áldozatot követelő maláriát jelentősen visszaszoríthatják, az emberi közösségekben való terjedésükért leginkább felelőssé tehető szúnyogok drasztikus ritkításával.

IllusztrációForrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

"A drónokkal való permetezés meglehetősen olcsónak tekinthető eszköz arra, hogy meggátoljuk a mosziktók populációjának újratermelődését. Ráadásul a használt gélszerű anyagot számos helyen bevizsgálták, és megállapították, hogy ártalmatlan a többi élő dologra, és biológiailag lebomló" - ismertette a program vezető egészségügyi és állat-egészségügyi rovartani szakértője.

A drónhasználat nem mezőgazdasági célú alkalmazása tehát része egy új stratégiának. Ezekkel sokkal hatékonyabb beszórni a hatalmas rizsföldeket, amelyek a malária melegágyai. A drónok a permetezést időtakarékosabbá teszik, sokkal gyorsabb mintha manuálisan csinálnánk, és jóval olcsóbb, mintha helikopterről szórnának - ismertette a DJI képviselője, a kínai vállalaté, amely a drónokat szállítja.

Az 1,2 millió lakosú Zanzibár az elmúlt 10 évben több programot is indított a malária megfékezésére. A helyi kormányzat célkitűzése, hogy 2023-ra teljesen maláriamentessé tegye a területet.

A helyi beszámolók szerint a projekt részeként már megkezdték a drónpilóták képzését is a feladatra.Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20191107-dronokat-vetnek-be-a-malaria-elleni-kuzdelemben.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja