Azonnal gyűlést hívott össze a NATO Donald Trump bejelentése után

Donald Trump / Fotó: Northfoto

Donald Trump / Fotó: Northfoto

Sürgősségi gyűlést hívott össze péntekre a NATO, miután Donald Trump csütörtökön bejelentette, az Egyesült Államok felmondja a Nyitott Égbolt szerződést – írja az Infostart az MTI alapján.

Donald Trump az egyezményt azért mondta fel, mert állítása szerint „Oroszország nem tartotta tiszteletben” az egyezményben foglaltakat. A NATO nagyköveti tanácsa ezért sürgősségi gyűlést hívott össze péntekre, a szervezet sajtószolgálatának közlése szerint ugyanis Németország a döntés felülvizsgálatára kérte Washingtont.

A közlemény szerint minden szövetséges ország egyetért abban, hogy a fegyverzet-ellenőrzés, a leszerelés és az atomfegyverek terjesztésének tilalma kulcsfontosságú eleme a biztonság elérésének a NATO számára. A tagországok viszont már 2018-ban aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy – a NATO biztonságát aláásva – Oroszország „válogatva” tesz eleget az egyezményben foglaltaknak, és korlátozza az ellenőrző repüléseket egyes területei felett. A pénteki gyűlésen, ezért „a szövetségesek intenzíven konzultálni szándékoznak a szerződés jövőjéről”.

A NATO-hoz hasonlóan Németország is közleményben reagált Donald Trump lépésére. Heiko Maas német külügyminiszter ebben arra kérte az Egyesült Államokat, hogy „gondolja újra” a döntését, Oroszországot pedig arra, hogy maradéktalanul hajtsa végre az egyezményben foglaltakat. Maas szerint ugyanis az egyezmény fontos része az európai fegyverzet-ellenőrzésnek. „Azt látjuk, hogy az elmúlt években Oroszországnak valóban voltak nehézségei az egyezmény végrehajtásában. A mi szemszögünkből ez nem igazolja a kilépést” – mondta a német külügyminiszter.

A Nyitott Égbolt Szerződést 1992 tavaszán írták alá és 2002-ben lépett életbe. A szerződésben résztvevő 30 ország, így többek közt Magyarország is arra vonatkozóan vállaltak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését. Az egyezmény célja, hogy segítse a katonai tevékenység átláthatóságát és erősítse a bizalmat az országok között.Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/azonnal-gyulest-hivott-ossze-a-nato-donald-trump-bejelentese-utan/5vwkw2j

Blikk

A Petrényi Család Honlapja