Halálos erejű földrengés rázta meg Iránt

Közepes, vagyis 5,9-es erősségű rengést mértek péntek hajnalban Irán északnyugati részén. Eddig öt halálos áldozatról tudnak.

Több mint háromszázan megsérültek, de többségük csak a kitört pánik közepette szerzett könnyebb sérülésüket. Csak tizenkét embert kellett kórházba vinni.

A helyi idő szerint negyed háromkor történt,  5,9-es erősségű rengés középpontja Hasztrud várostól 50 kilométerrel északkeletre, nyolc kilométeres mélységben, az örmény és az azeri határ közelében volt az amerikai földtani intézet (USGS) és a teheráni egyetem geofizikai intézetének mérése alapján egyaránt. Az első nagyobb rengést két kisebb erejű, 4,2-es és 4,4-es földmozgás követte. 

Közepes és nagy erősségű földrengések gyakran történnek Törökország keleti és Irán északnyugati részén. Iránban naponta átlagosan egy földrengést észlelnek. Két éve, 2017-ben hetes erősségű földrengés rázta meg az ország nyugati részét, több mint hatszáz ember halt meg, a sérültek száma pedig meghaladta a kilencezret.Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20191108-foldrenges-iranban.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja