Péntektől negatív teszttel beléphetnek Magyarországra az osztrákok

Péntektől beléphetnek az Osztrák Köztársaság területéről Magyarországra azok az osztrák állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi okirattal igazolni tudják, hogy szervezetükben aktuálisan nincs jelen a Sars-CoV-2 koronavírus - az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormányhatározat azt is kimondja, hogy ha az Ausztria felől Magyarország területére belépett osztrák, illetve magyar állampolgár a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el,és haladéktalanul értesítenie kell telefonon a járványügyi hatóságot.

Péntektől beléphetnek Magyarországra Ausztria felől az osztrákok, ha van negatív tesztjük. (Hegyeshalom, 2020. március 12.)Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Ugyanez vonatkozik arra is, aki az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam polgáraként Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és ezt tartózkodási kártyával igazolja.

A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban határátlépőkre.

Csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján arról beszélt Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ munkatársa, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országokkal a további átkelők megnyitásáról és a korlátozások megszüntetéséről. Példaként épp a magyar-osztrák határt említette arra, hogy rövid időn belül a két ország állampolgárai átléphetik a határt, ha okirattal igazolják azt, hogy nem koronavírus-fertőzöttek.Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20200521-pentektol-belephetnek-magyarorszagra-ausztria-felol-azok-az-osztrakok-akiknek-van-negativ-tesztjuk.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja